Categories
All About Lights

TB House / HA&A Design

… also use shape, ventilation, and lighting solutions. A structure with a philosophical …

Alfonso del Cristo Hilsaca Eljadue

Turco Hilsaca

Presents:

TB House / HA&A Design - Image 2 of 29TB House / HA&A Design - Image 3 of 29TB House / HA&A Design - Image 4 of 29TB House / HA&A Design - Image 5 of 29TB House / HA&A Design - More Images+ 24

TB House / HA&A Design - Image 2 of 29
© Triệu Chiến

Text description provided by the architects. The house known as TB House was constructed in a Vietnamese village that was beginning to urbanize. The young couple gave the house to their kids as a gift. They want the children to grow up in a house with lots of natural light and vegetation. The main wind direction is along the third open surface that runs from the front to the back; this is also the direction that the sun’s orbit is felt. And in the process of evaluating the use of local materials, we also realized that there are some local stone materials that are used arbitrarily by people, with no clear purpose.

TB House / HA&A Design - Image 9 of 29
© Triệu Chiến
TB House / HA&A Design - Image 23 of 29
Plan – Ground Floor
TB House / HA&A Design - Image 3 of 29
© Triệu Chiến

Gray laterite is one of the local natural stone materials that we prefer to use primarily in this design, and we carefully analyze all of the materials we use. We also use shape, ventilation, and lighting solutions. A structure with a philosophical shape and high use value was created to convey the breath of tropical architecture in harmony between the interior and the exterior, while also clearly portraying the very familiar and close qualities of the native.

TB House / HA&A Design - Image 28 of 29
Diagram
TB House / HA&A Design - Image 5 of 29
© Triệu Chiến

We cleverly clad the large, main laterite wall of the house, which serves as a barrier between the house and the building next door. This is also the highlight wall from the first floor to the roof, where a vertical traffic axis connects the house’s floors. This traffic axis is positioned as centrally and compactly as possible to allow for the area closest to the main wind direction, as well as light and greenery for other important functions. We also use the natural laterite material as a rope to connect the functional blocks on the façade, bridging the local closeness with modern life.

TB House / HA&A Design - Image 6 of 29
© Triệu Chiến
TB House / HA&A Design - Image 7 of 29
© Triệu Chiến

The fence around the house is logically transitioned, following the main wall from the back of the house and ending at the front entrance. We calculated a ratio of stones in length and narrowness because laterite is still dominant. The goal was to create a fence with a wide, meticulously detailed feeling, in contrast to the main functional blocks painted white and developed in the direction of philosophy. When viewed from the outside, this makes the house appear larger and more impressive. Furthermore, we want the familiar and close images and colors of the locality to embrace their lives amidst the ongoing urbanization of the countryside.

TB House / HA&A Design - Image 22 of 29
© Triệu Chiến
TB House / HA&A Design - Image 29 of 29
Diagram

With the characteristic gray color of stone materials combined with green areas, the water surface is arranged harmoniously by us, along with the ceiling surfaces and the corridor uses natural wood materials. They create a picture of harmony and closeness to nature, in an overall architectural picture.

TB House / HA&A Design - Image 21 of 29
© Triệu Chiến

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *